Hoe herstel je van een burn-out?
Je kampt met een burn-out. Maar wat kun je doen om te herstellen? In deze blog lees je hier meer over. Ook geven we enkele tips wat je zélf kunt doen.
Je slaapt slecht, je bent snel emotioneel, moe, futloos en er komt niks meer uit je handen. Het lijkt een eindeloze spiraal naar beneden. Gelukkig is er wat aan te doen. De eerste stap is aandacht voor je energiebalans. Hier heb je vaak hulp bij nodig van een professional; adequate hulp voorkomt erger!
Welke interventie?
Op het gebied van de behandeling van burn-out zijn talloze therapieën ontwikkeld. Wij hebben hieronder een paar alternatieven voor je op een rij gezet:
- ACT-Therapie, Acceptance and Commitment Therapy: deze methode helpt je om op een flexibele manier om te leren gaan met obstakels, zodat je meer kunnen investeren in zaken die belangrijk voor je zijn. Het doel van ACT is om de persoonlijke veerkracht te ontwikkelen; wat is waardevol en wat verdient jouw energie? En hoe leer je hetgeen je belemmert los te laten?
- Mindfulness: Volledig bewust zijn van de routinematige handelingen. Je aandacht erbij houden op een bewuste manier. Op deze manier leer je afstand nemen van problemen, geniet je bewuster en intenser van het leven en krijg je meer energie. Let op: we raden Mindfulness alleen aan in combinatie met begeleiding van een professional.
- Cognitieve gedragstherapie: met deze methode krijg je inzicht in je eigen gedrag en leer je dit aanpassen. De manier waarop jij de wereld ziet, staat hierin centraal, want dat is van invloed op je handelen. Samen met een professional wordt gekeken of de manier waarop jij de wereld ervaart, wel klopt. Je leert dat het niet de problemen zijn die kunnen leiden tot een burn-out, maar de manier waarop je ermee omgaat.
- e-Health: Naast de gesprekken kun je zelf online thuis oefenen met thema's die op dat moment belangrijk zijn voor jou. Jij bepaalt zelf het tempo.
Wat kun je zelf doen?
Naast begeleiding van een bedrijfspsycholoog, zijn er praktische zaken waar je zelf mee aan de slag kunt. Overweeg het volgende eens:
- Breng structuur aan in de dagelijkse gang van zaken. Eet op vaste tijden, rust op vaste tijden, lees een boek volgens planning en maakt tijd vrij voor een hobby. Plan zeker niet de hele dag vol, maar begin klein.
- Blijf je sociale contacten onderhouden. Het liefste zou je onder de deken kruipen en niemand zien, maar door met vrienden/familie te blijven afspreken, doorbreek je deze negatieve spiraal. Van alleen op de bank zitten somberen, ga je niet herstellen
- Doe 1 ding tegelijk. We ontspannen als we geconcentreerd met één ding tegelijk bezig zijn. Richt al je aandacht op één taak en rond het geheel af. Pas daarna kun je, bij voldoende energie, aan de volgende taak beginnen. Dit voorkomt dat je meerdere 'halve' taken onderneemt en dat geeft weer rust.
- Voorkom de valkuil van het perfectionisme. Als iets je niet lukt, is dat geen probleem. Schakel daar waar nodig de hulp in van anderen.
- Lach! Lachen is bewezen gezond en geeft een fijn gevoel. Kijk humorvolle programma's op televisie of lees grappige boeken. Maak extra endorfine aan door te lachen.
Beter van niet!
Er wordt weleens gesuggereerd dat 'piekerverlof' goed zou zijn; je kunt een maandje thuis nadenken. De kans bestaat dat je in een diep dal belandt en herstel meer tijd in beslag gaat nemen, soms tot jaren. Het is erg begrijpelijk dat je meer piekert als je een burn-out hebt. Creëer dan een 'piekerplek'; een ruimte waar je al je piekergedachten de vrije loop mag laten. Neem hier per dag maximaal 30 minuten de tijd voor en besteed daarna ook 30 aan iets anders; lezen, de was, eten koken. Op die manier verminder je stelselmatig 'de hele dag piekeren'.
Meer lezen over onze burn-out serie?
Burn-out wat is het en wat is de oorzaak?
Herken jij een burn-out van je collega?