Medewerker burn-out

Hoe ga je om met een medewerker die een burn-out heeft? En misschien nog wel belangrijker: hoe herken je de signalen die tot een burn-out leiden? De burn-out is een verschijnsel waar veel over geschreven wordt, maar wat voor veel mensen toch een verzameling van vage mentale en fysieke klachten lijkt. Omgaan met een burn-out is dan ook niet altijd makkelijk en dat geldt voor zowel de persoon met de burn-out als diens sociale en professionele omgeving.

 

Wat is het en hoe krijgt een medewerker een burn-out?

 Er wordt soms gedacht dat een burn-out hetzelfde is als een depressie, omdat de symptomen overlap hebben. Dat is echter niet het geval: bij een depressie hebben mensen nergens meer zin in terwijl bij een burn-out mensen nog wel kunnen genieten van een film of van hun hobby. Bij een burn-out is de balans tussen de eisen van het werk en de persoonlijke behoeften verstoord. Men heeft een afstandelijke werkhouding en een verminderd gevoel van competentie. Burn-out betekent letterlijk 'opgebrand' en dat is ook wat iemand met een burn-out ervaart; als opgebrand.

Hoe ontstaat deze toestand dan? Een belangrijke vraag voor werkgevers omdat het voorkomen van een burn-out pas lukt wanneer je weet wat de oorzaak is. Belangrijke voorspellers van een burn-out zijn onder meer:

  • Een demotiverende werkomgeving.
  • Onrealistische of tegenstrijdige taakeisen.
  • Weinig steun ervaren van leidinggevende of management.
  • Mensen worden te lang aan te veel stress worden blootgesteld. Bijvoorbeeld omdat er te weinig personeel is of omdat deadlines elkaar steeds sneller opvolgen.
  • Weinig beslismogelijkheden: medewerkers hebben geen vrijheid om ideeën te delen of het gevoel krijgen dat er niet naar hun inbreng geluisterd wordt.
  • Slechte werksfeer of discriminatie.
  • Persoonlijke eigenschappen als perfectionisme, of moeilijk nee kunnen zeggen.

Kijk eens kritisch binnen de organisatie. Welke signalen zijn te herkennen binnen de organisatie? Hoe staat het met de mentale fitheid van de medewerkers en hoe zijn de banen opgedeeld? Wat zou je kunnen doen om dit aan te passen, zodat het werkplezier en de bevlogenheid vergroot worden?

 Bekijk onze blog: Hoe herstel je van een burn-out?

Leer de signalen vroeg herkennen

Volg een burn-out training bij een ervaren psycholoog van Evoli Bedrijfspsychologie en leer in een dagdeel de belangrijkste signalen een burn-out herkennen. Des te vroeger je deze signalen opmerkt, des te kleiner de kans dat een medewerker lang thuis komt te zitten. Wil je meer informatie over de training? Vraag het aan via het contactformulier dan bellen wij op een moment dat het jou uitkomt.

  Neem direct contact op!